10 Tradicionalnih Slovenskih Jedi

Ste ljubitelj Slovenskih jedi ali pa zgolj nimate idej za kuhanje? Tukaj je opisanih 10 Tradicionalnih Slovenskih jedi. Seveda tradicionalnih jedi je še veliko več, vendar smo izbrali nekaj najbolj poznanih.

1. Bograč

Lahko bi poimenovali kot, značilna jed za Prekmurje. Bograč je golažu podobna jed, z razliko po tem, da se sestavljen iz vsaj treh vrst mesa.

2. Jota

Enolončnica. Splošno naj bi bila znana kot tipična tržaška posebnost. Zelo velikokrat joto lahko najdemo tudi, kot glavno jed na meniju v kočah na naših hribih in gorah.

3. Kranjska Klobasa

Kranjska klobasa izhaja iz kulturne dediščine kolin in se v pisnih virih omenja že v drugi polovici 19. stoletja. Vpis v register nesnovne kulturne dediščine Slovenije je dobila 20. decembra 2012.

4. Pražen krompir

Krompir, ki se praži na maščobi, z dodatkom čebule ali druge zelenjave. V Sloveniji se še zavzemajo, da bi pražen krompir postal samostojna jed.

5. Mlinci

Spadajo med staro prilogo. Pečeni mlinci so lahko kot prigrizek. Kuhani mlinci pa so najpogosteje priloga ob perutnini ali drugim jedem.

6. Ričet

Samostoja jed. Nekateri ga poimenujejo tudi »Ješpren«, saj je to tudi glavna sestavina jedi. Ena od zanimivih podatkov je tudi, da naj bi držal sloves »Zaporniška hrana«, saj naj bi bil eden izmed najbolj pogostih jedi v zaporih.

7. Štruklji

Štruklji, ki spadajo pod tradicionalne slovenske jedi so poznani v različnih izvedbah. »Kuhani štruklji, Pečeni štruklji«. Pripravljajo se v večini ob praznikih.

8. Matevž

Slovenska narodna jed iz fižola in krompirja.

9. Ajdovi žganci

Tipična kmečka jed. Žganci so kuhana ajdova moka z dodatkom vode. Zelo velikokrat se jih tudi zabelji z ocvirki. Postreže pa se kot priloga, k obari ali pa samostojna jed z mlekom.

10. Polenta

Največkrat se poletna uporablja, kot priloga golažu ali zrezkom.

2

Dodaj odgovor